El DEL és una política pública que té per objectiu l'aprofitament i desenvolupament de les potencialitats endògenes d'una comunitat, municipi o regió, amb l'objectiu de crear, de forma sostenible i continuada, riquesa, qualitat de vida i ocupació estable pels seus habitants.
Com a punt de partida, és una política integral que ha d'incloure necessàriament tots els actors, tant públics com privats, presents en un territori, més enllà de les pròpies divisions administratives. En aquests termes, la concertació territorial és un altre dels elements més destacats a tenir en compte.
En la mateixa línia, el Banc Mundial defineix el DEL com un procés a través del qual, el sector públic, les empreses i els actors no governamentals treballen col·lectivament per a crear unes millors condicions pel creixement econòmic i la generació d'ocupació.
Per què fer DEL?
El nostre model productiu té febleses i fortaleses. Des de mitjans dels anys seixanta, Catalunya, així com d'altres territoris arreu del món, no han prioritzat amb prou intensitat les potencialitats pròpies i han facilitat l'arribada i instal·lació de la inversió internacional.
Aquest model va facilitar un creixement ràpid i sostingut, creació d'ocupació i renda, però subjecta a una condició de partida d'increment continu dels beneficis. Amb el pas dels anys, la retallada en els marges va fer que el capital inversor aliè marxés a buscar nova mà d'obra barata i la recuperació dels marges, deixant darrere seu les zones que havien basat la seva economia local en la continuïtat d'aquestes empreses.
El DEL, doncs, té la visió de substituir aquesta situació de dependència externa per la creació de riquesa pròpia, vinculant-la al territori de manera decidida i apostant per que aquesta riquesa reverteixi en les societats locals.
No hay comentarios:
Publicar un comentario